Gübreleme zamanı iklime, toprağın niteliğine, yetiştirilen bitki türleri, uygulanacak gübreleme yöntemine ve gübre çeşidine göre farklılıklar gösterir. Gübreleme tüm bu bileşenler dikkate alınırak yapılmalıdır.
İklime Göre Gübreleme Zamanı
Bol yağış alan bölgelerde toprak daha nemlidir. Eğer nmli topraklarda ekim yapılacaksa gübreleme işlemi de hemen öncesinde yapılmalı ve böylece gübreden daha yüksek verim sağlanmalıdır.
Az yağış alan, sıcaklık derecesi yüksek bölgelerde buharlaşma ile gübrede kayıplar oluşabilir. Bu sebeple toprağın en nemli zamanı tespit edilmeli ve gübreleme işlemi buna göre yapılmalıdır.
Toprağa Göre Gübreleme Zamanı
Toprağın kumlu, kireçli ve alkali toprak olup olmaması uygulanacak zamanı belirler. Kireçli ve hafif alkali toprak tiplerinde gübreleme işleminin ekimden hemen önce yapılmalıdır.
Bitki Türlerine Göre Gübreleme Zamanı
Sebze ve meyve veren bitkilerin toprağa ekim aşamasında ve ekimden sonra gübreleme ile desteklenmelidir. Meyve bahçelerinin gübrelenme işlemi, ılıman iklime sahip topraklar için şubat-mart ayları, kışı sert geçen iklimlerde ise mart-nisan aylarıdır.
Gübre vermenin tek bir zamanı olmamakla birlikte hübrenin türüne bağlı olarak aşağıdaki genel kurallara uymakta yarar vardır.
Fosforlu gübreleri verme zamanı:
Fosforlu gübreler ekimden veya dikimden hemen önce veya ekim sırasında verilmeli ve toprağa mutlaka gömülmelidir. Çok erken verilmesi halinde toprakta zamanla bitkinin hemen yararlanamayacağı şekle dönüşeceğinden; bitki büyüdükten sonra verilmesi halinde ise toprağın üstünde kalacağı için bitkiye yararlı olamayacaktır.
Şu halde fosforlu gübrenin tamamı gözlük ve yazlık ekimlerde EKİMDEN HEMEN ÖNCE veya EKİM SIRASINDA toprağa tohum derinliğine gömmek gerekir.
Potasyumlu gübrelerin verme zamanı:
Topraklarımızda genellikle yeteri kadar potasyum bulunmakla beraber bazı alanlarda potasyum eksikliği olabilir. Toprak analizleri yaptırılarak potasyum eksikliği tespit edilen yerlere potasyumlu gübre verilmesi gerekir. Bu gübrede de fosforlu gübreler gibi ekim ve dikim zamanında verilmelidir.
Azotlu gübrelerin verilme zamanı:
Azotlu gübreler toprakta çok hareketli gübreler oldukları için fazla yağışlarla ve sulama suyu ile yıkanarak; veya gaz halinde uçmak suretiyle kayıplara uğrayabilirler. Bu gibi kayıpları önlemek ve bitkinin bu besin maddesine en fazla ihtiyacı olduğu zamanda onu toprakta hazır bulundurmak için bazen bitki için gerekli azot miktarının hepsini bir defada ekim veya dikimde vermeyip bitkinin çeşitli büyüme devrelerinde olmak üzere birkaç kısma bölünerek verilmelidir.
Azotlu gübrenin bölünerek verilmesine karar verildiği zaman ekim ve dikimde mutlaka yarısına yakın bir kısmının verilmesi çok faydalı olur. Gübrenin geri kalan kısmı bitki gelişmesinin hızlı olduğu dönemlerde ve çok geç kalınmadan verilmelidir.
Gübreler, en genel anlamda organik ve inorganik (kimyasal) olarak ikiye ayrılır.
Bitkilerin beslenmesinde özellikle fosfor, azot ve potasyum kritik önem taşır. Bu maddelerin toprağa gübreleme yöntemi ile verilmesi, toprağın ve bitkilerin kalitesini yükseltecektir.
Bahçe gübrelenmesin birden fazla yöntemi vardır. En iyi verimi almak için en doğru yöntemin tercih edilmesi gerekmektedir. Bu yöntemler: